För någon vecka sedan ondgjorde jag mig över Dagens Nyheters Reklamcupen där reklambyråer utan hämningar kan släppa loss sin kreativitet, ofta på kundernas varumärkes bekostnad. Då trodde jag inte att det kunde bli mycket sämre men tävlingsannonserna i dagens DN slår faktiskt nya rekord i dumhet och slöseri med både annonsutrymme och läsarnas tid. I den mån någon överhuvudtaget försöker tyda vad annonsörerna vill. Den ena annonsen för Stockholms Lokaltrafik illustreras med Edvard Munchs berömda tavla “Skriet”, en tavla som brukar förknippas med den djupaste ångest. Kanske är det en “ärlig” annons som beskriver de känslor som uppstår när pendeltåget som vanligt inte kommer i tid. Den som mot alla odds studerar annonsen närmare upptäcker att personen är försedd med hörlurar, att det finns ett tåg i bakgrunden och att den mikroskopiska texten i botten av annonsen handlar om någon form av pod eller app som guidar dig till alla konstverk i tunnelbanan. Att jag inte förstod det direkt.

Den andra annonsen för Bring är ännu knepigare och ser ut som något har gått fel i tryckeriet. Halva sidan är tom, texten går inte att läsa, logotypen är kapad. Jag tycker att Bring ska reklamera annonsen på studs. Och att de borde byta reklambyrå – gärna till mig.

P.S. Mig veterligen finns det inget konstverk av Edvard Munch i tunnelbanan. Bara en så’n sak. D.S.