Set your business free

IFS Industrial and Financial Systems levererar kundunika systemlösningar, det som en gång i tiden kallades administrativa system. 1983 var de fem studiekamrater från I-linjen i Linköping som arbetade med sanering av Barsebäcks kärnkraftverk. Då utlästes IFS: Integrerad Företagsservice.  På fritiden började de utveckla ett IT-baserat underhållssystem just för kärnkraftverk och Barsebäck blev deras första kund. Mitt första uppdrag var att hjälpa dem med att utvidga och internationalisera betydelsen av IFS, ta fram en ny logotyp (som ska signalera framåt – uppåt), formulera deras affärsidé och konkurrensfördelar på ett sätt som målgruppen snabbt kunde förstå. Det var starten på ett samarbete som skulle vara i nästan 15 år.

Ganska snart insåg vi att målgruppen var lite väl smal och kompletterade med system för material- och produkthantering (MPS). Det ena gav de andra och efter ca fem år kunde IFS erbjuda ett system för ett tillverkningsföretags alla processer, ett så kallat ERP-system (Enterprice Resource Planning).  I stället för att nöja sig med Norden gav sig IFS ut på världsmarknaden och fick nya, större och betydligt starkare konkurrenter i form av IBM, Oracle och SAP. Att slåss på deras villkor var dömt att misslyckas, alltså tog vi till den klassiska “David mot Goliat”-strategin; utmanaren som är mer flexibel, smartare, snabbare, trendigare, mer sympatisk – ja, till och med roligare att ha med att göra än de gamla, trögrörliga jättarna.

Kundlöftet blev “Set your business free.” I stället för att vara en “mädchen für alle” begränsade vi målgruppen till processintensiva verksamheter där IT-stödet är en överlevnadsfråga, till exempel el- och oljeproduktion, mobiltelefoni och pappersbruk. Den positionen har IFS nytta av idag när i stort sett varje företag står och faller med sitt IT-stöd, inte minst inom e-handeln. Det sista jag gjorde tillsammans med IFS var att 1997 utarbeta prospektet inför deras introduktion på Stockholmsbörsen. På 14 år hade IFS växt från ett kompisgäng, med huvudkontor i den blivande koncernchefens kök, till ett multinationellt företag med ca 2 500 anställda och lika många miljoner i omsättning.

P.S. Under de 15 åren samarbetet varade finns det vissa saker jag minns bättre än andra, till exempel när jag och IFS’ Vd diskuterade företagets image. Vi kom fram till att det snarare var amerikansk fotboll än en Irländsk hed. En kombination av styrka och strategi som dessutom appelerade till studerande på tekniska högskolor, IFS’ rekryteringsbas. Dagen efter ringde jag Bengt (Vd:n) och berättade att han just hade köpt ett amerikanskt fotbollslag – Göteborg Giants som döptes om till IFS Giants och kläddes i IFS’ färger: lila och gult. Idag är IFS sponsor till skidskytte vilket nog är ett tecken på att de inte är lika utmanande längre. D.S.

Se alla praktikfall

Hur kommunicerar men en position med hjälp av enbart bilder? Lätt. Det är bara att använda sig av 1900-talets mest kända ikoner. Alla förstod naturligtvis att IFS konkurrenter krävde att användarna anpassade sig efter systemet medan IFS kapade bojorna och erbjöd frihet för användarna hur deras system skulle användas. Idag omsätter IFS 3,4 miljarder och har ca 1 500 anställda.  En avgörande faktor har varit att positionen har varit lätt att förstå; för kunder, konkurrenter (sorry, den positionen är upptagen), investerare och, inte minst, av personal och i samband med rekrytering. Vem vill inte kämpa för frihet?